Приєднуйтеся до нашої групи у Facebook

Що таке персональний чек і як ним користуватися?

0

Не знаю як ви, але живучи в Україні, я ніколи не чув про персональний чек (personal check) як вид оплати. А також не чув, щоб хтось розплачувався чеком. В Америці personal check – це один з найвідоміших видів оплати, тому якщо ви не знайомі з personal checks, читайте далі.

Офіційне визначення, що таке personal check, є на Вікіпедії (натисніть тут). А на хлопський розум – це бланк, на якому треба написати своє ім’я і суму платежу.

Після того цей чек треба покласти на рахунок людини, яка отримала оплату, і з банківського рахунку того, хто виписав чек, переводяться гроші на банківський рахунок тому, хто його отримав.

Анатомія Personal Check

Нижче я в деталях поясню кожну частину personal check ну і відповідно, як його правильно заповнювати (для тих, хто робить це вперше):

  1. В цій частині чеку вказане ваше ім’я та адреса.
  2. Номер чеку. В чековій книзі всі чеки пронумеровані в порядку зростання.
  3. Сюди ви пишете цифрами суму, на яку ви виписуєте чек. Наприклад $100.
  4. Тут ви підписуєтесь.
  5. Тут ви пишете дату числом, яким ви виписуєте чек.
  6. Тут ви пишете, кому ви платите гроші. Наприклад мені 🙂 Andriy Boychuk
  7. В цій лінійці пишете словами суму, на яку ви виписуєте чек. Наприклад, One Hundred.
  8. В цій частині чеку пишеться назва вашого банку і деколи адреса.
  9. Тут ви вказуєте, за що ви платите. Ви можете лишити цю частину порожньою, хоча я рекомендую завжди писати, за що ви платите.
  10. Це роутинг номер (routing number). Це унікальний номер вашого банку, за допомогою якого створюються фінансові транзакції.
  11. Це номер вашого банківського поточного рахунку (checking account).
  12. В цій частині переважно треба писати номер чеку знову. Той самий номер, що й в частині номер 2.

Коли відкриваєте чековий рахунок в банку, вам мають дати декілька безкоштовних чеків, а потім ви можете замовити більше в цьому ж банку або в іншій компанії.

Я рекомендую завжди замовляти в інших компаніях, оскільки в банку вони коштують близько $20, а в інших компаніях десь $10. Особисто я користуюсь Walmart Checks. Але ви можете знайти дешевші та інші компанії на www.google.com.

Нотатки:

  1. Платіть за оренду квартири чеком. Це вам допоможе в майбутньому в здобутті кредиту на машину чи хату.
  2. Ніколи не кладіть на рахунок або не знімайте готівкою від незнайомої людини, хоч як заманливо це б не здавалось. Дивіться відео про типові афери.
  3. Якщо ви комусь зробили роботу чи хтось вам платить за щось, старайтеся не брати personal check, бо на рахунку тієї людини може не бути грошей. Наприклад, якщо людина вам виписує чек на $100, а на рахунку в неї насправді $0. Якщо ви покладете цей чек собі на рахунок, то він у вас не пройде, тобто буде bounced check. Ваш банк повідомить вас, що ви поклали чек на рахунок і з вас знімуть в середньому $35. Тому старайтеся брати персональні чеки тільки в людей, яких ви знаєте і довіряєте, або з якими вже попередньо мали справу.
  4. Якщо ви маєте заплатити людині або бізнесу за послугу, і вони не приймають кредитну або дебітну картку, то можна платити чеком. Якщо вони й чек не приймають, то ви завжди повинні брати квитанцію (receipt) за те, що ви заплатили, в якій повинно бути вказано, скільки ви заплатили і кому. Особисто я відразу повідомляю людину чи той бізнес, що якщо вони не приймають картки, то я змушений розплатитися чеком.
  5. Також рекомендую 2-3 чеки носити з собою в гаманці. Для чого? Це те саме, що носити з собою готівку. Але на відміну від готівки, чек надає вам змогу задокументувати ту чи іншу транзакцію. Як можна задокументувати ту транзакцію, розплачуючись чеком? Після того як людина, якій ви заплатили, покладе чек собі на рахунок, на вашому банківському рахунку з’явиться копія того чеку з підписом тієї людини. Така копія називається Canceled Check.

Знайшли для себе щось цікаве? Порекомендуйте цю статтю також вашим друзям та знайомим, поширивши посилання в соціальних мережах. Також підпишіться на нашу тижневу он-лайн розсилку тут, щоб бути в курсі всіх оновлень сайту. Якщо у вас є запитання або додаткова інформація, поділіться нею в коментарях нижче.

Про автора

Avatar

Andriy Boychuk Засновник Immigrant Porada - платформи для українських іммігрантів. Життєрадісний, чоловік прекрасної дружини і тато бомбезної донечки. #іПорада www.iporada.com